€12,49
Všetko, čo potrebujete vedieť:
Do nedávna sa víno z vinárskej oblasti Jumilla (Murcia) považovalo za podradnú odrodu, ktorá sa pridávala do zmesí alebo sa predávala ako Granel, t. j. tankové víno. Pred niekoľkými rokmi sa však situácia dramaticky zmenila, v oblasti teraz pôsobí mnoho malých vinárov a oči celého sveta sa upierajú na Monastrell.
Vína Monastrell sú ťažšie a aromatickejšie. Majú intenzívnu ovocnú chuť, ktorú tvoria najmä černice, bohaté taníny a vyšší obsah alkoholu.
Vína zrejú 10 mesiacov v dubových sudoch (30 % v americkom a 70 % vo francúzskom sude) a ďalšie dva mesiace vo fľaši. Malolaktická fermentácia prebieha v dubovom sude.
Výroba:
Víno pochádza zo špeciálne vybraných starých vinohradov a zberá sa ručne. Ide o výber z hrozna a bobúľ.
Toto víno sa potom dlho maceruje a kvasí, a potom ďalej dozrieva 10 mesiacov v 300-litrovom dubovom sude.
Degustácia:
Víno je granátovej farby s nádychom čerešní, s vôňou zrelého ovocia, karamelu, sladkého drievka a anízu. V ústach je svieže, priateľské a ovocné s jemnými tanínmi a arómou ovocia zladenou so zrením v sudoch.
Mohlo by vás zaujímať:
Toto víno sa hodí skôr k stredne ťažkým jedlám. Odporúčame ho napríklad k jamonu, chorizo a iným španielskym údeninám. Je to vhodná príloha ku grilovaniu, možno s bravčovým a hovädzím mäsom. Ideálne je so stredne ťažkými ovčími alebo kozími syrmi.