€2,69
Ak ste niekedy navštívili Španielsko a mali ste tapas, určite si spomeniete na malé zelené olivy s jemnou a delikátnou chuťou, slávne olivy manzanilla, známe aj ako sevillské olivy. Vysvetlíme vám, čo by ste mali vedieť, ak sa chystáte kúpiť olivy manzanilla.
Čo sú olivy manzanilla?
Jedná sa o odrodu olív Olea europaea pomiformis s pevnou a hladkou štruktúrou, ktorá po uvarení a fermentácii získava zelenožltú farbu. Má jemnú a delikátnu chuť a veľmi vyvážený pomer dužiny a kôstky, vďaka čomu patrí medzi najoceňovanejšie stolové olivy na svete. Pestuje sa najmä
v Andalúzii, konkrétne v oblasti rieky Guadalquivir, v Córdobe a Seville.
Manzanilla olivy so sardelovou príchuťou
Manzanilla olivy s príchuťou ančovičiek sú jednou z najpredávanejších odrôd v Španielsku aj v zahraničí. Tieto olivy sú ideálne ako aperitív, pretože spájajú jemnú chuť a pevnú štruktúru olív manzanilla s výraznou slanou a umami chuťou ančovičiek. Sú
dostupné s jadierkami alebo bez nich.
Aké sú zdravotné výhody olív manzanilla?
Manzanilla olivy obsahujú veľké množstvo minerálnych látok, ako je sodík, draslík, železo a fosfor, a sú skvelým antioxidantom vďaka obsahu vitamínov A, B a E. Olivy tiež zabraňujú vzniku kardiovaskulárnych ochorení, pretože sú zdrojom nenasýtených tukov, vďaka čomu fantasticky regulujú hladinu zlého cholesterolu v tele.